pátek 24. dubna 2009

Turecká kočka van




Historie

Toto vzácné plemeno patří mezi polodlouhosrsté kočky. Původem pochází z jihovýchodního Turecka. Jméno dostalo podle názvu jezera Van, v jehož okolí se plemeno přirozeně vyvinulo, izolováno od ostatních oblastí. Slovo van rovněž poukazuje na zbarvení srsti, která původně byla kromě hlavy a ocasu celá bílá. Turecká van má pro kočky nezvyklou vlastnost - nebojí se vody a sama ráda o dobře plave. Proto se jí někdy také říká “turecká plovoucí kočka”.

Plemeno bylo objeveno v roce 1955 v horách na jihovýchodě Turecka v nadmořské výšce okolo 1600 m Laurou Laushingtonovou. Ta tu se svým mužem trávila dovolenou a kočky jí upoutaly svým nezvyklým zbarvením. Získala odtud dvě koťata, která položila základ prvnímu chovu tohoto plemene ve Velké Británii. Spolu se zájmem o toto plemeno vzrostl postupně idovoz dalších tureckých van koček do Evropy. V roce 1969 uznala toto plemeno britská felinologická organizace a v roce 1985 byla uznána i v USA. V posledních dvaceti letech se začíná turecká kočka van více objevovat na výstavách a její obliba roste, zejména v USA a Austrálii.

Standard

V některých znacích připomíná turecká kočka van svou krajanku, tureckou angoru, je ale mnohem mohutnější a pro charakteristické zbarvení není možné je zaměnit. Typickým znakem turecké van je bílá polodlouhá hedvábná srst bez vlnité podsady se skvrnami na hlavě a pod ušima. Ocas je huňatý a rovněž může být tmavě zabarvený. Původně byly turecké van bílé s kaštanově hnědou kresbou na hlavě a na ocase. Toto původní zbarvení se požaduje na výstavách ve Velké Británii, v ostatních zemích jsou povoleny i kombinace bílé srsti s černými, modrými nebo želvovinovými odznaky.

Turecká van je středně velká s malými zakulacenými tlapkami. Hlava je krátká a klínovitá s dlouhým nosem a velkýma ušima, špičatýma se štětičkami.Vnitřní strana uší má být perleťově růžová.Velké, kulaté oči mají většinou jantarovou barvu, objevit se mohou i jedinci s modrýma očima či nestejnou barvou očí, ti potom často mívají, stejně jako u jiných plemen, problémy s vrozenou hluchotou. Váží 4-8 kg.

Povaha

Turecké van jsou temperamentní a inteligentní kočky, které si v domácnosti zpravidla vyvolí jednoho člověka. Je to živé plemeno, velmi společenské a přítulné.

Péče

Protože Turecká van kočka pochází z oblasti, kde panují kruté zimy a naopak horká léta, v letním období nápadně líná a má vzhled krátkosrsté kočky. Její srst vyžaduje minimálně třikrát týdně česání k zamezení plstnatění srsti. V období línání i častěji.

-zs-

Použité prameny:

Wikipedia

David Taylor: Velká kniha o kočkách, Gemini 1992

Caroline Davis, Elizabeth Perry: Choosing and Raising a Cat, Hamlyn 2005

Foto: Wikipedia

Žádné komentáře:

Okomentovat