sobota 25. dubna 2009

Jako kočka a pes ?

Tak toto slovní spojení označující nepřátelství si vymyslel člověk.Je tomu ale opravdu tak?Jsou psi nepřátelé koček,nebo kočky nepřátelé psů?Příroda nezná pojem“úhlavní nepřátelství“,ale má své železné zákony.Ve volné přírodě by si psi a kočky vybírali různé životní prostory a i jinak by si šli navzájem z cesty.Oba druhy mají naprosto odlišné doby lovu i lovecké návyky,i složení potravy je rozdílné.Soužití s člověkem je ovšem naučilo vzájemně se přizpůsobovat.Vrozené povahy jsou ale stále stejné a vztahy mezi psem a kočkou bezpochyby obsahují zárodky konfliktů způsobené především rozdílnou řečí těla a různých reakcí,ale i kvůli nesprávnému chování člověka.

foto k článku jako kočka a pes? Jak se tedy orientovat v řeči těla?Kočka dává prudkým šviháním ocasu najevo podrážděnost,pes naopak projevuje přátelské city.Pokud kočka přiloží uši těsně k hlavě vyjadřuje tím,že už se opravdu zlobí,zatímco u psa toto gesto znamená podřízenost svému pánovi.Předení kočky si může pes vyložit jako vrčení.Pokud se pes hravě a přátelsky naladěný přiřítí ke kočce,bude to kočka považovat za ohrožení.Když si pes lehne na záda vyjadřuje tím pokoru,kočka ale nezná pokoru ani podřízenost a když si při obraně lehne na záda,bude bojovat i dál jako o život všemi prostředky.Když pes zvedne tlapku,znamená to,že si chce hrát,kočka zvedá tlapku,když je připravena k boji.Pokud se dá kočka před psem na útěk,vyvolá u psa lovecký pud a pokud se nezachrání rychlým útěkem na strom, nebo jiným způsobem,má špatné vyhlídky.Psi jsou rychlejší a většinou i těžší.

foto k článku jako kočka a pes? Pes a kočka mají vlastní povahy,speciální záliby a nelibosti.Jsou ale schopni žít společně,navzájem se tolerovat a respektovat a v mnoha případech být i skutečnými přáteli. Pokud si ke své kočičce chcete pořídit pejska,je nejlepším řešením štěně.Štěně nemá žádné zkušenosti s pronásledováním koček, a proto bude kočku považovat za přirozeného kolegu.Mladého psa můžete také snáze vychovávat a naučit ho správně porozumět „kočičí řeči“. Nového psa představujte kočce velmi opatrně.Hlavně vy musíte být klidní a uvolnění,aby se váš klid přenesl na obě zvířata.Při výběru pejska berte ohled na povahu kočky.Temperamentní a přístupné kočky si porozumí skoro se všemi psy,ale plaché kočky potřebují spíše klidného a zdrženlivého psa.I když si obě zvířata dobře porozumí,nezapomeňte kočce vytvořit klidné místo a úkryt,kam za ní pes nemůže.Kočka musí vědět,že může utéct,když bude mít pocit, že ji pes utiskuje,nebo prostě nebude mít na hravé štěně dostatek trpělivosti.

Je věcí nás lidí vytvořit kočce a psovi skvělé podmínky pro společný život a tak potom vznikají opravdová přátelství a pořekadla „jako pes a kočka“ztrácí na významu.

Žádné komentáře:

Okomentovat