čtvrtek 23. dubna 2009

Říje

Březost a porod

Březost domácí kočky trvá přibližně 9 týdnů, podle posledních průzkumů se fyziologická délka březosti pohybuje v rozmezí od 56 do 68 dní, přičemž u evropské kočky domácí je obvyklá délka březosti na spodní hranici, ušlechtilé kočky mohou jsou březí 63 až 65 dní.

Březí kočky bývají klidnější a přijímají více potravy. V druhé třetině březosti je u většiny koček vidět zvětšené břicho a slabiny. Mléčné žlázy bývají zvětšené a překrvené, patrné v srsti. V poslední třetině březosti je, zvláště při větším počtu mláďat, břicho nápadně zvětšené. V břišní dutině je možno nahmatat dělohu a nenarozená koťata. U siamských koček, někdy i u jiných ušlechtilých plemen, však nemusí být ani v poslední třetině březosti patrné žádné změny a určení březosti může být obtížné bez ultrazvukového či rentgenového vyšetření, zvláště pokud v sobě kočka nosí jen jedno nebo dvě koťata.

V posledních dnech před porodem dochází k výraznému zvětšení mléčných žláz, uvolnění pánve a ke zduření vulvy. Kočka může být neklidná, vyhledává tmavá a tichá místa k vrhu. Porod probíhá poměrně rychle, trvá 15 až 20 minut a zpravidla není potřeba zásah chovatele. Obyčejně se rodí 4 až 6, ale také až 10 koťat. U ušlechtilých plemen koček je často počet koťat nižší, porod trvá déle a může být potřebná asistence chovatele.

Zde se dozvíte pár rad a informací,jak se o březí kočku starat.

Březí kočka má zvýšené nároky na množství i kvalitu stravy.Kočkám zvyšujte množství krmení opatrně,i když mají velkou chuť k jídlu.Plody rostou až ve druhé polovině březosti a kočka,která příliš ztloustne,hůře rodí.Dbejte na to,aby potrava březí kočky byla plnohodnotná a obsahovala zvýšené množství minerálních látek a vitamínů.Krmení podávejte ve třech až čtyřech porcích denně.

Jinak kočku nechte vést její život,jak je zvyklá,ale předcházejte zbytečným zátěžím.Cestování s březí kočkou omezte na nezbytné minimum.Březí kočky se nesmí zúčastňovat výstav. Nechte vyšetřit stolici kočky na parazity a v případě pozitivního nálezu je nutné kočku odčervit.Nepodávejte kočce žádné léky bez vědomí veterináře.Ve vyšším stupni březosti kočky trpí zácpou,kterou zvládnete dietní úpravou(mléko,kousek másla nebo lžička oleje pomohou).

S kočkou zacházejte opatrně,při zvedání podpírejte zadní část těla.Nenuťte kočku ke skokům,ani k dalším větším aktivitám,které neprovádí sama a dobrovolně.Většina koček si už ke konci březosti kvůli velkému bříšku nemůže sama důkladně vyčistit srst,a tak jí pomozte otíráním vlhkým hadříkem.Stejným způsobem čistěte před porodem i struky a u dlouhosrstých koček srst kolem struků ostříhejte.

Nejpozději dva týdny před porodem nabídněte kočce její "porodnici",aby si na ni zvykla a byla klidná.Dobře poslouží bedýnka nebo krabice s víkem a pohodlným vchodem ze strany.Vystelte ji prací textilní podložkou a mějte i nějaké na výměnu.Porodnici postavte na klidné místo bez průvanu,kam má kočka vždy přístup.Většina chovatelů má porodnici kočky v ložnici.Je to vhodné zejména k hlídání začátku porodu,pokud by porod začal v noci.Mnoho koček,které jsou na majitele fixovány,vyžaduje jeho přítomnost u porodu a ta je velmi zklidňuje

Žádné komentáře:

Okomentovat