sobota 25. dubna 2009

Kočka a postroj

Společné aktivity s kočkou přinášejí potěšení a posilují vazbu mezi člověkem a kočkou.Pravidelné procházky přinášejí radost a jsou vhodným fyzickým cvičením,jak pro člověka,tak pro kočku.Na první pohled se může zdát,že vodítko je pro kočky nevhodné,protože kočky jsou nezávislé a svéhlavé.Na druhé straně může kočce dodat postroj a vodítko i pocit kontroly v nových nejistých situacích.

Možná jste už zažili situaci,kdy jste se pousmáli tomu,že se někdo venku prochází s kočkou,anebo jste právě ti,co by se rádi se svou kočkou procházeli?Při troše správného tréninku si většina koček dokáže zvyknout na postroj i vodítko,nejvíce však záleží na trpělivosti majitele a temperamentu kočky.

Jestliže chcete svou kočku naučit chodit na vodítku,pomůže vám těchto 10 kroků správného tréninku.

1.Navykejte kočku reagovat na váš hlas. Většina koček přijde na zavolání,pokud to vaše kočka nedělá,volejte na ni a vždy ji pochvalte a pohlaďte,když na zavolání přijde.Kočka si tak spojí vaše volání s příjemným zážitkem.
2.Kupte správnou výstroj. Vyberte takový postroj,který se dá přizpůsobit a pohodlně nosit.Speciální postroje pro kočky se prodávají v různých velikostech ve zverimexech.Správný postroj se zapne kolem krku a hrudního koše.Z obyčejného obojku by se vám kočka vyvlékla.Vodítko kupte raději delší.
3.Seznamte kočku s postrojem. Navykejte kočku pomalu na vůni vodítka a postroje.Vše položte na podlahu a nechte kočku,ať se sama přiblíží a očichá si to.Když ho vydatně prozkoumá a případně si s ním i pohraje,můžete přejít k dalšímu kroku.
4.Přiložte kočce postroj. V žádném případě kočku do postroje nenuťte násilím.Kočka si musí spojit nošení s příjemnými zážitky.Kočku hlaďte a postroj připevňujte pomalu a klidně.Postroj kočce ponechejte jen asi půl minuty a pak ho sundejte.Toto cvičení pak v následujících pěti až deseti minutách zopakujte.Pak vše zopakujte po delší přestávce.Toto cvičení provádějte několik dní.
5.Připněte vodítko. Připněte na postroj vodítko,aby si kočka zvykla na jeho váhu.Pak kočku nechte volně chodit po místnosti a občas ji přivolejte k sobě.Až si na to kočka zvykne,vezměte vodítko volně do ruky.
6.Vodítko = procházka. Čím dříve kočka pochopí význam vodítka,tím jednodušší bude celý proces.Choďte s kočkou kolem otevřených dveří,nebo ji nechávejte sedět u otevřeného okna.
7.Podporujte klidné chování. Pokud vás kočka během procházky přestane poslouchat,zastavte se.Musí pochopit,že smí prozkoumávat okolí jen tehdy,když je přitom klidná.Uklidněte ji slovně a pohlazením.
8.Vybírejte klidná místa. Nechoďte na procházky na rušná místa a zároveň se vyhýbejte místům,kam chodí na procházky majitelé pejsků.Pozorujte okolí a snažte se odhadnout situaci.
9.Následujte kočku. Nechte kočku,ať sama vybere směr procházky a pak ji následujte.Tak si kočka vybuduje sebedůvěru.Kočka si chce sama prozkoumat okolí a vše očichat a přitom musí mít pocit,že na ni čekáte.Mějte však vše pod kontrolou.
10.Zpočátku jen krátké výlety. Nechte kočku,ať nejprve prozkoumá okolí domu.Potom postupně můžete procházky prodlužovat.Pokud kočka zná dobře okolí a náhodou by utekla,najde snáze cestu zpátky domů.

Pokud jste všechno se svou kočkou zvládli,čekají vás již jen příjemné procházky a úsměvy kolemjdoucích.

Žádné komentáře:

Okomentovat