čtvrtek 23. dubna 2009

Jak se starat o kočku

JAK SE STARAT O KOČKU
Krmení

Ve srovnání s jinými masožravci potřebuje kočka pro zdravý vývoj v potravě zvlášť vysoký podíl proteinů, na jeden kilogram tělesné váhy - v porovnání se psem asi dvojnásobné množství.

Dospělou kočku krmte minimálně dvakrát denně - ráno a večer. Stejně jako u lidí se i u koček množství potravy individuálně liší.

Výzkumy bylo zjištěno, že pokud má kočka možnost, přijímá potravu po soustech. V průběhu 24 hodin se vrací k misce s potravou až 36krát. Nejlepší je, má-li potrava teplotu 37 - 38°C.

Hotová kočičí potrava, kterou lze dnes dostat v obchodech je zdravá, plnohodnotná a vyvážená. A je velice praktická. To ale neznamená, že kočce nemáme dávat nic čerstvého. Nejlepší její dávat od každého něco - střídavě dávat potravu z konzervy, granule s dostatkem čerstvé vody (!!!) a čerstvé jídlo - např. tepelně zpracovaná drůbež, ryba.

Na závěr - ZBYTKY JÍDEL Z KUCHYNĚ - nejsou pro kočku vhodné!

Pojídání trávy

Tráva napomáhá trávení a pomáhá vyzvrátit chlupy, které kočka spolykala při očistě. Kočce žijící pouze v bytě musíte nabídnout vhodnou trávu v květináči.

Vyprazdňování

Kočky nechtějí být vyrušovány, když se věnují své potřebě. Kočičí toaletu umístěte stranou od frekventovaných částí vašeho bytu/domu. Nemá být blízko misek na jídlo a pití a místa na spaní. Máte-li koček více, je potřeba více záchodů. V současné době je k dispozici řada typů kočičích toalet a několik typů podestýlek. Praxe dokazuje, že nejvýhodnější je podestýlka hrudkující.

Kočky jsou od přírody čistotná zvířata a již 5 týdnů stará koťata používají toaletu.

V případě, že kočka začne vykonávat svou potřebu mimo toaletu, má to vždy svůj důvod. Buď má onemocnění ledvin či močových cest, a nebo je vystavena stresu. Zamyslete se proto nad tím, co jí stres ve vaší domácnosti způsobilo.


Pravidla dobrého chovatele

1 / Kočičí záchod udržujeme vždy čistý

2 / Misky na krmení musí být čisté a každý den vyměňujeme vodu na pití

3 / Pravidelně očkujeme a odčervujeme

4 / Při podezření na nějakou nemoc vyhledáme včas veterináře

5 / Kolem jednoho roku kastrujeme – pokud kočičku nechceme použít v chovu

6 / Krmíme kvalitní stravu- nestřídáme značky ani neměníme typ krmení

7 / Kočka není pes, vždy si zachovává vlastní hlavu – respektujeme to

Když si kotě přivezete domů

Obrazek

Přivezli jste si domů koťátko a co teď s ním? Kotě potřebuje Vaší přítomnost alespoň pro prvních pár dnů, aby si na Vás zvyklo a nebylo mu velké smutno po mamince a sourozencích.

Hned po příjezdu k Vám domů, někde v blízkosti koťátka umístěte kočičí WC a nechte koťátku možnost, aby si vše mohl očichat a prohlédnout.

Na klidné místo umístěte pelíšek

( z vlastní zkušenosti- nejraději spějí v posteli nebo na sedací soupravě a pelíšek zůstává prázdný) a 3 misky. Jedna na vodu druhá na granule,třetí na masíčko apod.

Koťata jsou velmi čistotná, tak pokud bude mít svůj kočičí záchod v neustálé čistotě a bude k němu mít stálý přístup, tak už od malička svou potřebu bude konat jen na záchod, je to mnohem jednodušší než u psů, nemusí se nic učit, základy si přinesl od nás a udržování čistoty je kočce vrozené.
Kastrace

Vzhledem k tomu, že již dlouhou dobu převyšuje nabídka koček, a to jak domácích, tak i ušlechtilých poptávku, je jediným řešením kastrace. Časté porody kočku vyčerpávají. Je kruté, nechat kočku trpět při porodu, a pak koťata utratit.

Žádné komentáře:

Okomentovat