sobota 25. dubna 2009

Jak vykoupat kočku.

Všichni, kdo chovají kočku se jednou dostanou do situace, kdy je třeba kočku vykoupat. Říká se sice, že každá kočka je velmi čistotná a o svou srst se postará sama, to je jistě pravda, ale také může nastat situace, kdy bude koupel nevyhnutelná. Koupání koček jistě velmi důvěrně zná každý chovatel, který jezdí s kočkou na výstavy. Kočka se přibližně týden před výstavou vykoupat musí, aby byla krásná, voňavá, zkrátka nej. Bílé kočky a kočky perské se dokonce doporučuje koupat dvakrát. Naopak malá koťata se nedoporučuje koupat, aby neprochladla. Také před výstavou nekoupejte kočky, jejichž srst těsně kopíruje tělo např. siamské a orientální, srst by po koupeli odstávala.


foto k článku

A jak na samotnou koupel?


První na co nesmíte zapomenout je, že kočka je šelma. Má tudíž zuby a ostré drápy. Drápky doporučuji ještě před koupelí zkrátit. Vše potřebné ke koupeli si nachystejte dříve, než kočku přinesete do koupelny. Používejte výhradně šampon pro kočky. Na trhu je již spousta kvalitních šamponů, které jsou rozlišeny i podle barvy srsti. Na kočky perské i jiné s delší srstí se dále používá kondicionér, někdy i zpevňovače a lesky, to vše samozřejmě určené speciálně pro kočky.

Před samotným koupáním položte do vany protiskluzovou podložku a napusťte vodu do výše asi 10 cm. Voda by měla mít teplotu 37 až 38° C. Kočky mají vyšší teplotu těla, proto i voda musí být teplejší. V nádobě s vodou si rozmíchejte potřebné množství šamponu. Teprve potom přineste kočku. Vložte ji do vany a uklidňujte ji, pro kočku není koupel samozřejmostí. Kočku přelijte šamponem od krku dozadu a šampon dobře vmasírujte do srsti. Dejte pozor, aby se voda nedostala kočce do očí a uší, to by ji velmi vyděsilo. Srst na hlavě a kolem uší opatrně omyjte vlhkou žínkou nebo rukou. Šampon i kondicionér je třeba důkladně opláchnout. Pokud se vaše kočka neděsí sprchování, pak kočku důkladně osprchujte.

foto k článku

V opačném případě si předem nachystejte teplou vodu do kbelíku a tou kočku polévejte, dokud se nespláchnou všechny zbytky šamponu či kondicionéru. Kočku po koupeli zabalte do froté osušky a masírováním osušte. Pokud kočka snese vysoušeč vlasů, vysušte ji, ale takových koček je opravdu málo. Jen málo koček zvládá koupel naprosto bez problémů. Některé hlasitě mňoukají, až to rve uši, jiné se urputně koupání brání, škrábou a prskají, proto buďte při koupeli opatrní a neustále na kočku mluvte.

foto k článku

Nezapomeňte, že kočka musí být po koupeli celý den v teple, protože kořínky chlupů zůstávají dlouho vlhké. Toto se týká i koček s výběhem ven. Pokud bude kočka po koupeli na vás „uražená“ nedivte se, vždyť jste jí udělali něco, co pro ni není přirozené. Jsou ale kočky, které koupel vyloženě nesnáší, a vy po marném boji vypadáte, jako byste několikrát prolezli trním a kočka je už dávno schovaná někde v úkrytu, odkud minimálně do večera nevyleze. V tomto případě doporučuji koupel suchým šamponem. Suché šampony jsou sice dražší, ale pokud se chcete vyhnout škrábancům a kousnutím, vyplatí se. Šampon se používá stejně jako pudr, důkladně se vmasíruje do srsti a vyčeše se. Pokud kočce nemůžete zajistit pobyt v teple, je tato „koupel“ řešením. Suchý šampon můžete nahradit i koupelí z otrub. Zahřáté otruby důkladně vmasírujte do srsti a poté důkladně vyčešte.

foto k článku

Bezsrsté kočky se jemně omývají navlhčenou žínkou ve vlažné vodě, nebo se koupou ve velmi jemném šamponu a to jednou za 10 až 14 dní. Na kůži bezsrstých koček se tvoří maz a může zde ulpívat. Kočku pak dobře osušte a ponechejte ji v teplé místnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat