čtvrtek 23. dubna 2009

Porod

Porod kočky

Pokud má kočka již připravenou porodnici,pak zde i porodí.V místnosti,kde bude kočka rodit by měla být teplota nejméně 22 stupňů.Samotný porod začíná nejprve slabými,postupně zesilujícími porodními stahy,které jsou na břiše kočky dobře pozorovatelné.Porod probíhá asi dvě hodiny.Porození jednoho kotěte může trvat 15-30 minut.Někdy se však koťata rodí velmi rychle,třeba i po pěti minutách.Většinou se koťátka rodí hlavičkou napřed,často však také pánevním koncem,ale ve většině případů se narodí bez pomoci i u této polohy.Za normálních okolností začne kočka novorozené kotě ihned čistit a ukousne pupečník.V průběhu porodu sledujte,jestli za každým kotětem odešla i placenta.Pokud kočka placenty požírá,nebraňte jí v tom.Jde o normální přirozený jev.Během porodu nabídněte kočce pití i krmení.Probíhá-li vše hladce nechte kočku udělat vše samotnou.

Jiná situace nastane,pokud se rodička o své kotě nezajímá.Pak musíte koťátku pomoci vy.Nehty opatrně natrhněte plodový obal v místě tlamičky,aby kotě mohlo začít dýchat.Potom uchopte pupečník a prsty ho zaškrťte asi 4 cm od bříška kotěte.Pupečník můžete i podvázat nití,aby nekrvácel.Kotě podržte chvíli hlavičkou dolů,aby z dýchacích cest vytekla plodová voda.Jakmile kotě začne křičet,kočka o něj obvykle okamžitě projeví zájem.Kotě přiložte ke struku a nechte kočku,aby je olízala.

Přesné pravidlo,jak dlouho má trvat porod neexistuje.Někdy je vše odbyto během tří hodin,občas se však stane,že se poslední kotě narodí až několik hodin po zdánlivě skončeném porodu.

Pokud se kočce narodí mrtvé kotě je vhodné navštívit s ní veterináře,aby se přesvědčil,že je vše v pořádku a že v děloze nezůstala placenta.
Mohou však nastat i situace,kdy je nutno přivolat veterináře:
Trvají-li silné porodní stahy déle než dvě hodiny a žádné kotě se nenarodí. Nemůže-li kočka porodit kotě,které je už částečně venku. Slábnou-li porodní stahy a přitom je jasné,že v děloze jsou ještě koťata. Odkládání návštěvy veterináře a jeho odborné pomoci v těchto případech není na místě.

Žádné komentáře:

Okomentovat